5 çalışmada kariyerim: Jaime Robinson

7 yıl önce

0

Joan Creative ajansının kurucu ortağı ve CCO’su Jaime Robinson’ı kısaca tanıyor ve kariyer hayatında ilk 5’e yerleştirdiği çalışmaların hangileri olduklarını öğreniyoruz.

İsim: Jaime Robinson
Ünvan: Joan Creative Kurucu Ortak ve CCO
Reklam endüstrisindeki toplam yılı: 19
Reklam endüstrisindeki ilk işi: Metin Yazarı/Asistan, Mad Dogs and Englishmen, NYC

Jaime Robinson, üniversiteden sonra girdiği bir yarışmada Mad Dogs and Englishmen ajansında staj yapma hakkı kazandı. Sonrasında, metin yazarı ve asistan olarak ona iş önerildi. “Çok kötü bir asistandım” diyen Robinson “İnsanların kitaplarını kaybediyordum. Ama yazıda iyiydim” diye ekliyor. Çok kısa bir süre sonra da tam zamanlı bir metin yazarı oldu.

San Francisco’daki TBWAChiatDay’deki işinden sonra 2007 yılında EVB’de göreve başladı ve kendini dijital olan her şeye kaptırdı. “Kitlenin sesini duyurabilecek işler yapmaya bayılmıştım” diyen Robinson, izleyicilerin değiştirebileceği ve kendilerinin yarattığı etkileşimli medyayı kastediyor.

Ödeme yapan bir müşteriye daha sahip olmadan önce PJ Pereira ve Andrew O'Dell ile kendi ajanslarını kurduklarından kısa bir süre sonra tanıştı. Robinson, “Bu insanlar hakkında hiçbir şey bilmiyorum ama başarılı olacaklarını seziyorum” diye belirtiyor.

2015 yılında Robinson, o dönem Refinery29’ın COO’su olan Lisa Clunie ile tanışıyor ve ikisinin kimyası uyuşuyor. Beraber yeni bir girişimin planlarını yapmaya başlıyorlar – yeni bir ajans. Joan Creative, tek müşterileri General Mills ile Mayıs 2016 yılında kapılarını açtı. O zamandan bu yana ajans Netflix, Booking.com ve Adidas gibi markalarla çalışma şansı yakaladı.

“Bir oyun düşünün ve oynamaları için onu insanlara verin” diyor Robinson işe başlarken. “Farklı yaşam deneyimlerine, ilişkilere ve tutkulara sahip olan insanların fikrinle ilgilendiklerinde onları harekete geçirmesini ve değiştirmesini istiyorsun. Geri dönüşlerinin seni şaşırmasına izin ver.”

İşte Robinson’a göre kariyerini tanımlayan 5 çalışma.

Reklamveren: Haribo
Marka: Haribo Gummi Bears
Ajans: Mad Dogs and Englishmen
Çalışma: "Naughty little bears"
Yıl: 2003

Üniversiteden sonra stajı kazanınca Robinson, istediği ajansta çalışma fırsatını yakaladı. Kendi halindeki geleneksel ajanslarda kreatif bir pozisyonu seçebilirdi. Ama Mad Dogs and Englishmen’den de iş teklifi aldı. Orada yırtık şort pantolon ve eroin çeken dinozor Barney resimli, üstü lekeli tişört giyen bir kişi ile görüşmeye gitti. “Hayatımda bulunduğu en çılgın yerdi orası” diyen Robinson, “Kariyerime burada başladığım ve hem asi hem de muhteşem kreatif direktörler olan Nick Cohen, Dave Cook ve Mikal Reich ile çalıştığım için müthiş şanslıyım.” (Robinson, aynı zamanda eşi James ile Mad Dogs’ta tanıştı.)

“Ajansın en büyük felsefelerinden biri tatlı olmak için fazla iyi olduğu. Ama hata etti” diyor Robinson ve ödül kazanan Haribo kampanyasını örnek olarak gösteriyor. “Şu an bile hala sınırları zorlamaya ve insanları şaşırtmaya çalışıyorum.”

Reklamveren: Ray-Ban
Ajans: TBWAChiatDay San Francisco
Çalışma: "Never Hide"
Yıl: 2006

Robinson, Hem Mad Dogs’tan hem de Doğu Yakasından ayrılarak Chuck McBride ile çalışabilmek için San Francisco’da bulunan TBWAChiatDay’ye katıldı. Ray-Ban’in çok yakın bir zamana kadar sürdürdüğü “Never Hide” kampanyasında çalıştı.

“İlk kez daha büyük ve büyüyen bir kampanyanın parçası olarak hissettim. Kampanya her yerdeydi” diye anlatıyor Robinson. Kampanyanın uzun ömürlü olması, ona ajanstan ayrıldıktan sonra yerini alan kreatiflerin projeyi nasıl ele aldıklarını görme fırsatı verdi. “Başından beri, eşitlik ve sevgi hakkında daha anlamlı açıklamalar için büyük umutlarımız vardı. Buna ulaşmak birkaç yılımızı almış olsa da birinin bunu sonunda başarmış olduğunu görmek çok heyecan verici!”

Reklamveren: LEGO
Ajans: Pereira O’Dell
Çalışma: "CL!CK"
Yıl: 2009

İlk çocuğunun doğumundan kısa bir süre sonra Robinson, LEGO için hazırlanan film serilerinde çalıştı. "CL!CK" çalışması, eğlenceli olması veya “adamlardan biri” olması için baskı hissetmediği ilk projeydi.

Reklamveren: Intel & Toshiba
Ajans: Pereira O’Dell
Çalışma: "The Beauty Inside"
Yıl: 2013

Intel ve Toshiba için hazırlanan markalı içerik filmlerinden oluşan bu seriler, izleyicilerin sadece içeriğe değil hikayenin konusuna da katılmalarını umuyorlar. Altı bölümden oluşan bir film, her gün farklı bir bedende uyanan bir adamın aşk hayatının çevresinde dönüyor. Onu canlandırmak için izleyicilerden her gün farklı bir bedende uyanan ve önceki geceden deneyimlerini anlatan Alex’i oynamaları istendi.

“Ajans heyecanlanmıştı, müşteri öngörülüydü, izleyiciler gerçekten buna atıldılar ve herkes bunu doğru yapmak için elinden gelen her şeyi yaptı” diyor Robinson. “Bu her zaman en sevdiğim hikayelerden biri olacak. Ve burada söylenecek olan şeyin sadece yüzeyini kazıdığımızı biliyorum.”

2015 yılında "The Beauty Inside" Güney Kore’de uzun metraj bir film olarak çekildi. Bu yılın başında da Fox, Amerikan versiyonunu çekmek için haklarını satın aldı; kadın karakter Leah’yı ise Emilia Clarke canlandıracak.

Reklamveren: Netflix
Ajans: Joan Creative
Çalışma: "Rules for the Modern Woman"
Yıl: 2016

Robinson ve ortağı Lisa Clunie’nin Joan Creative’in nasıl bir ajans olması gerektiğine dair plan kurmaya başlamaları bir yıla yakındı. “Gerçekten oturup bunun nasıl bir şirket olacağını düşündük. Masaya neleri yatırabiliriz?”

Bu film ajansın kamuya açık ilk çalışmasıydı. Filmde Netflix kataloğunda bulunan klipler birleştirildi. “Belalı kadın karakterler! Müthiş hızlı zaman çizelgesinde karşımıza çıkan” diyor Robinson.

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...