artwork

1 usta 10 tasarım: Hakkı Mısırlıoğlu

11 yıl önce

0

1 Usta 10 Tasarım serisinin yeni konuğu, UltraRPM reklam ajansının eşbaşkanı ve yaratıcı yönetmeni Hakkı Mısırlıoğlu. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik mezunu olan Mısırlıoğlu’ndan, kendi tasarımları içinden en beğendiği 10 tanesini seçmesini ve bu tasarımları kısaca anlatmasını rica ettik…

1- Arturo Ui: 1982 yılının Abdi İpekçi ödülünün konusu yayınlanmamış tiyatro eseri kapak tasarımı idi. Mezuniyet projemin bir parçası olan Bertold Brecht’in “Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi” oyununun kapak tasarımını yarışmaya gönderdim ve ilk grafik tasarım ödülümü aldım. Bu kapak tasarımının benim için önemi sadece aldığı ödül değil, aynı zamanda tasarıma bakışımın temel değişmezlerini de taşıması.

Yalınlık, basitlik ve izleyene küçük bir keşif payı…

 

2- Gön kampanyaları, yayınlandığı yıllarda belli bir kesimde beğeniyle kabul gördü. 1992 yılındaki bu ilk kampanya çeşitli ödüller almakla kalmadı, Gön markasının bilinirliğini ve itibarını arttırdı. Fotoğrafın fikir taşımasının ilk örneklerinden biriydi.

 

3- Bir diğer Gön kampanyası, derinin  kimyasal işlemden geçmeden işlendiğinin altını çiziyordu. Heykeltıraş Can Erçin’in ve fotoğrafçı Serdar Tanyeli’nin katkılarıyla yine fikrin fotoğrafla anlatıldığı bir iş çıktı. 1995 yılı Kristal Elma’sının büyük ödülünü aldı.

 

4- Fol Dergi: 1995-1999 yılları arasında sadece 9 sayı yayınlanan Fol dergisi, boyutları ve içeriğiyle bir dönemin konuşulan yayını oldu. Beğeneni de vardı, beğenmeyeni de. Güçlü bir yayın kurulu ve yazar kadrosuna sahipti. Her sayının kapağı bir portre fotoğrafla yayınlanıyordu. Ekteki örnekler vücut sayısından.

 

5- Benim Adım Kırmızı: Yıl 1998. Orhan Pamuk’la ilk çalışmam. Aynı zamanda Billboard’lara çıkan ilk kitap reklamı oldu bu çalışma. Epey gürültü koptu, kitabın reklamı olur mu diye. Gerçi 3 yıl sonra Kar romanı için reklam filmi de yaptık ama ortalık yatışmıştı. İnsanlar kitap reklamı fikrine alışmışlardı. Bu kapak Nazlı Ongan’ın katkılarıyla şekillendi.

 

6- Armada Otel: 1996 yılında tamamen Fol dergisinde yayınlanmak üzere ısmarlanmış bir iş. Daha sonra yıllarca Otel bu ilanı başka mecralarda da yayınladı. Sevdiğim bir iş çünkü çok basit; elle yapılmış lacivert bir karton fon, kağıt helva ve kırıntıları, ajansın stüdyosunda yarım saatte çekilen bir fotoğraf ve o yıllardaki Armada Otelinin ruhunu yansıtan bir iş.

 

7- Kerem Görsev Laid Back: 1994 yılında Kerem’le tanıştım, ilk albümünü çıkarmıştı ve çok beğenmiştim. Daha sonraki tüm albümlerinde beraber çalıştık, bu en sevdiklerimden biri. Eyüp Görgüler’in fotoğrafını bir ters bir düz yapıp albümün ruhuna uygun bir iş çıktı. Yıl 1999.

 

8- Ülker çikolata konkuruna sunduğumuz kampanya aynen yayınlandı. Yalınlığının yanı sıra cesaretiyle de etkili olan bir iş oldu.

 

9- Fol sonrası yerinde duramayan Samih Rıfat yine eski ekibi bir araya getirdi. Ömrü yine uzun olmayan bir dergi çıkardık. Aries 2002-2003 yılları arasında sadece 6 sayı yayınlandı.

 

10-  Doğadan markasının yayınlanan konkur işlerinden biri. Bu iş de yalınlığıyla kendi kendime beğendiklerimden. Yıl 2003.