artwork

Haber siteleri Basın Kanunu’na tabi olunca

10 yıl önce

0

Basın Kanunu’nda yapılacak değişiklikleri içeren tasarının TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmesiyle internet haber sitelerinde çalışanların da gazeteci sıfatını kazanması gündeme geldi.

Bu durum internet haber sitelerinde çalışanların tıpkı diğer basın çalışanları gibi özlük hakları yönünden çok daha iyi şartlara ulaşacakları sonucunu doğuracak. Haber sitelerinde gazeteci sıfatıyla çalışanların ücretleri, fazla mesaileri, izin hakları diğer çalışanlara oranla daha da iyileşecek. Bu durum internet sitesi sahiplerini de düşündürecek.

Ayrıca internet siteleri günlük gazeteler gibi basılı eser mahiyetini kazanacaklar ve 5187 sayılı kanun kapsamına alınarak tıpkı basılı eserler gibi yayın kurallarına uymakla yükümlü olacaklar.

Tasarının kanunlaşması durumunda, sahibinin kimin olduğu belli olmayan, içeriğinin kimin tarafından oluşturulduğu ve yazıların kimin tarafından kaleme alındığı belirlenemeyen haber siteleri engellenecek. Haber sitelerinin yönetim merkezlerinin yer aldığı yerdeki savcılıklara tıpkı gazeteler ve diğer süreli yazılı eserler gibi beyanname verme yükümlülüğü getirilecek.

Basılı yayınların birer suretlerini savcılığa teslim etmeleri gereken yükümlülük biçimi internet sitelerinin her türlü yayın ve haberlerini 6 ay muhafaza etme yükümlülüğü şekline kendini göstermiş.

İnternet haber sitelerinde yer alan birtakım imzasız haber metinlerinden dolayı mustarip olanlar hukuki anlamda haklarını daha kolay takip edebilecek duruma gelecekler. Yani internet haber siteleri ve sorumluları daha ulaşılabilir olacak.

Diğer yandan Basın İlan Kurumu tarafından belirlenecek yönetmelikle internet haber siteleri gazetelerde görmeye alışık olduğumuz mahkeme ilanlarının da yayınlanabileceği mecralar olacak.

Av. Şebnem Bostancı

Hukuki Boyut

Bu yazı Campaign Türkiye Eylül 2014 sayısında yayınlanmıştır.