artwork

Yeni Bir Deneyim Pazarlaması: Youtility

10 yıl önce

1

Dijital tüketim oldukça içeriğin ölmeyeceği sadece platform değiştireceği bugün net bilinen bir gerçek. İnternette gireriz, Facebook haber kaynağını tüketiriz, videolar izleriz, fotoğraflara bakarız ve beğenirsek başkaları da tüketsin diye paylaşırız. (hem de bu paylaşımı başkalarının da beğenmesi suretiyle gizli bir bireysel beğeniyi de arzu ederiz.)

Hal böyleyken, içerik kralken Utility’den ilham alan Youtility diye bir kavram çıktı ortaya. Bu kavram aslında hayatımızın her geçen gün daha komplike hale gelmesi sorununa çözümü hedef alıyor.

Bu kavramı benimseyen markalar sadece bilgi vermemeli aynı zamanda faydalı da olmalı. Türkçe’ye yer yer Fayda Odaklı Pazarlama olarak geçiyor. Bu konuda Özgür Alaz’ın da güzel bir yazısı bulunuyor. Onun da dediği üzere Youtility, Utility Marketing veya Fayda Odaklı Pazarlama bakışı her geçen gün artan marka bağırması (çoğunlukla bu TV reklamlarıyla gerçekleşiyor) karşısında daha fazla bağırmadan, aksine zihinlerindeki soruya yanıt bulacak araçlar, kolaylıklar geliştirerek insanları bu yolla marka deneyimi yaşatmak, reklamı bu deneyimin içerisine gizlemekle ilgili. Evet aslında fayda odaklı pazarlama denilen bu kavram deneyim pazarlamasıyla çok benzeşiyor.

Fayda odaklı pazarlamayı deneyim pazarlamasının bir adım sonrası -daha faydalı olabilme amacı- olarak düşünebiliriz.

Deneyim pazarlamasına dair pazarlama gurusu Philip Kotler‘in düşünceleri:

(”A’dan Z’ye Pazarlama” adlı kitabından)

Philip Kotler’ın da dediği gibi Niketown‘da ayakkabıların daha iyi sayı yapmamıza bir faydası olup olmadığını görmek için canlı canlı basket sahasında deneyimlememiz deneyim pazarlamasına örnek olurken Nike’ın Basketbol, Golf veya Tenis kampları fayda odaklı pazarlamaya örnek olabilir.

Nike’ın bir iPhone uygulamasıyla kullanıcılarına tüm aktivitelerini bu uygulama üzerinden takip edebilmeleri yine fayda odaklı pazarlamaya bir örnek:

Fayda odaklı pazarlamaya geleneksel medyadan da örnekler bulmak mümkün. Fly Pegasus‘tan bir örnek:

Tüm satıcılar hizmet sunar, önemli olan müşterinizin hafızasından silinmeyecek bir deneyimde eşlik etmektir…

 

Eren Caner / erencaner.com.tr

——————————————————————————————

Eren Caner kimdir?

Şu an Galatasaray Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi Yönetimi bölümünde master yapıyor ve mezunu olduğu Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Sosyal Medyada Marka Yönetimi dersleri veriyor. İş hayatında ve öğretim hayatında “kullanılabilir bilgi’’ vermeye odaklanıyor, farklı verilerle farklı verileri bir araya getirip “akıl yürütmeler” oluşturmayı seviyor, “Keynote” ile sunum yapmaktan zevk alıyor.

Twitter: @erencaner